Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Prijediplomski sveučilišni studij - 2. godina

Pčelarstvo

NOSITELJ PREDMETA

Upoznati studente s osnovama anatomije i biologije pčele i pčelinje zajednice, bolestima i proizvodnje pčelinjih proizvoda. Cilj je da pristupnik nakon odslušanog i položenog modula bude osposobljen za samostalno upravljanje manjom pčelarskom operacijom.

Nakon uspješno završenog modula student će moći:

1.       Identificirati vrste medonosnih pčela

2.       Opisati povijest razvoja pčelarstva

3.       Razlikovati tipove košnica koje se koriste na području Republike Hrvatske

4.       Opisati anatomiju i fiziologiju pčele i pčelinje zajednice

5.       Identificirati simptome zaraznih i nametničkih bolesti pčela i otrovanja te prepoznati neprijatelje pčele

6.       Izabrati pravilnu metodu zaštite od zaraznih i nametničkih bolesti

7.       Odabrati lokaciju za formiranje stacionarnog pčelinjaka te izvršiti bonitiranje i uređenje okoliša

8.       Izabrati pravilan pčelarski pribor i alat potreban za rad na pčelinjaku, proizvodnju pčelinjih proizvoda i transport košnica

9.       Organizirati pčelarsko obiteljsko gospodarstvo

10.    Planirati godišnju proizvodnju pčelinjih proizvoda na OPG-u (med, pelud, propolis, vosak)

11.    Razlikovati vrste meda

12.    Pripremiti proizvode za svakodnevnu uporabu od pčelinjih proizvoda

Vrednovanje rada studenata se prati redovito tijekom nastavnih aktivnosti: prati se nazočnost (10 %), aktivnost na predavanjima i vježbama (15%), pismenim kolokvijima (3 x 25%).

1. Tucak, Z., Bačić, T., Horvat, S., Puškadija, Z. (2005): Pčelarstvo, treće prošireno izdanje. Poljoprivredni fakultet, Osijek

2. Laktić, Z., Šekulja, D. (2008): Suvremeno pčelarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb

3. Goodman, L. (2003): Form and function in the honey bee, International Bee Research Association, Cardiff

Dopunska literatura

  1. Winston, M.L. (1987): The biology of the honey bee, Harvard University Press, USA.