Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Prijediplomski sveučilišni studij - 2. godina

Stočarstvo

NOSITELJ PREDMETA

SURADNICI

Pero Mijić

Tina Bobić

Zvonko Antunović

Josip Novoselec

Željka Klir

Upoznati studente s osnovama stočarske proizvodnje domaćih životinja

Nakon uspješno završenog modula student će moći:

1.      Objasniti specifičnosti građe, fiziologije i metabolizma peradi. Opisati metode uzgoja peradi. Opisati tehnologiju uzgoja kokoši, pura, gusaka i pataka. Nabrojati i opisati pasmine, metode uzgoja, nasljeđivanje i selekciju svinja. Opisati proizvodnju prasadi i nazimadi, proizvodnju tovnih svinja.

2.      Opisati plan hranidbe u proizvodnji mesa i jaja, proizvodnu evidenciju u peradarstvu, objekte i opremu u peradarstvu Opisati plan hranidbe i proizvodnje pojedinih kategorija svinja, objekte i opremu u svinjogojstvu.

3.      Navesti važnost  pasmine, sustave uzgoja, biološke osnove, reprodukciju i hranidbu ovaca, tehnologiju proizvodnje janjadi. Navesti važnost  pasmine, reprodukciju, uzgojno-tehnološke postupke i hranidbu različitih kategorija koza.

4.      Navesti i opisati važnost govedarstva; podrijetlo i pasmine goveda, razmnožavanje goveda, laktaciju, uzgoj teladi i junica, tov goveda.

5.      Protumačiti brojno stanje, matičnu evidenciju, selekcijske indekse, fizikalna svojstva vune. Opisati vođenje evidencije na govedarskoj farmi (kontrola mliječnosti za kravu, izračunavanje maksimalnog proizvodnog kapaciteta, izvještaj o kretanju stoke).

Pravo izlaska na završni ispit ostvaruje se prikupljanjem minimalnog broja ocjenskih bodova. Ocjenski bodovi ostvaruju se na temelju pohađanja nastave, aktivnosti na nastavi i ocjenama iz parcijalnih ispita. Tijekom semestra, studenti polažu dva kolokvija i tri usmena ispita.  Završni ispit je obavezan, a pozitivna ocjena iz završnog ispita je preduvjet pozitivne konačne ocjene. Završni ispit je usmeni.

1.       Senčić, Đ., Antunović, Z., Novoselec, J., Samac, D., Prakatur, I., Bobić, T., Kli, Ž. (2021.): Tehnologija animalne proizvodnje. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek..

2.       Senčić, Đ. (2011.): Tehnologija peradarske proizvodnje. Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek.

3.       Senčić, Đ., Pavičić, Ž., Bukvić, Ž. (1996): Intenzivno svinjogojstvo. Nova Zemlja, Osijek. 

4.       Mioč, P., Pavić, V. (2002): Kozarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.

5.       Senčić, Đ., Antunović, Z., Kralik, Z., Mijić, P., Šperanda, M., Zmaić, K., Antunović, B., Steiner, Z., Samac, D., Đidara, M., Novoselec, J. (2010.): Proizvodnja mesa. Osječko-baranjska županija i Poljoprivredni fakultet Osijek.

6.       Mioč, P., Pavić, V., Sušić, V. (2002.): Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Osijek.

  1. Uremović, Z. (2004.): Govedarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Osijek.
  2. Ivanković, A., Mijić (2020): Govedarstvo. Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet; Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Dopunska literatura

1.       Janječić, Z., Bedeković, D., Amšel Zelenika, T., Zglavnik, T., Vincek, D. (2023.): Uzgoj i zaštita zdravlja peradi. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.

2.       Senčić, Đ. (1994): Peradarstvo. Gospodarski list, Zagreb.

3.       Uremović Z. i sur. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Zagreb.

4.       Caput, P. (1996): Govedarstvo. Celeber, Zagreb.