
Prijediplomski sveučilišni studij - 2. godina
Stočarstvo
NOSITELJ PREDMETA
SURADNICI
Upoznati studente s osnovama stočarske proizvodnje domaćih životinja |
Nakon uspješno završenog modula student će moći: 1. Objasniti specifičnosti građe, fiziologije i metabolizma peradi. Opisati metode uzgoja peradi. Opisati tehnologiju uzgoja kokoši, pura, gusaka i pataka. Nabrojati i opisati pasmine, metode uzgoja, nasljeđivanje i selekciju svinja. Opisati proizvodnju prasadi i nazimadi, proizvodnju tovnih svinja. 2. Opisati plan hranidbe u proizvodnji mesa i jaja, proizvodnu evidenciju u peradarstvu, objekte i opremu u peradarstvu Opisati plan hranidbe i proizvodnje pojedinih kategorija svinja, objekte i opremu u svinjogojstvu. 3. Navesti važnost pasmine, sustave uzgoja, biološke osnove, reprodukciju i hranidbu ovaca, tehnologiju proizvodnje janjadi. Navesti važnost pasmine, reprodukciju, uzgojno-tehnološke postupke i hranidbu različitih kategorija koza. 4. Navesti i opisati važnost govedarstva; podrijetlo i pasmine goveda, razmnožavanje goveda, laktaciju, uzgoj teladi i junica, tov goveda. 5. Protumačiti brojno stanje, matičnu evidenciju, selekcijske indekse, fizikalna svojstva vune. Opisati vođenje evidencije na govedarskoj farmi (kontrola mliječnosti za kravu, izračunavanje maksimalnog proizvodnog kapaciteta, izvještaj o kretanju stoke). |
Pravo izlaska na završni ispit ostvaruje se prikupljanjem minimalnog broja ocjenskih bodova. Ocjenski bodovi ostvaruju se na temelju pohađanja nastave, aktivnosti na nastavi i ocjenama iz parcijalnih ispita. Tijekom semestra, studenti polažu dva kolokvija i tri usmena ispita. Završni ispit je obavezan, a pozitivna ocjena iz završnog ispita je preduvjet pozitivne konačne ocjene. Završni ispit je usmeni. |
1. Senčić, Đ., Antunović, Z., Novoselec, J., Samac, D., Prakatur, I., Bobić, T., Kli, Ž. (2021.): Tehnologija animalne proizvodnje. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.. 2. Senčić, Đ. (2011.): Tehnologija peradarske proizvodnje. Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek. 3. Senčić, Đ., Pavičić, Ž., Bukvić, Ž. (1996): Intenzivno svinjogojstvo. Nova Zemlja, Osijek. 4. Mioč, P., Pavić, V. (2002): Kozarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb. 5. Senčić, Đ., Antunović, Z., Kralik, Z., Mijić, P., Šperanda, M., Zmaić, K., Antunović, B., Steiner, Z., Samac, D., Đidara, M., Novoselec, J. (2010.): Proizvodnja mesa. Osječko-baranjska županija i Poljoprivredni fakultet Osijek. 6. Mioč, P., Pavić, V., Sušić, V. (2002.): Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Osijek.
|
Dopunska literatura |
1. Janječić, Z., Bedeković, D., Amšel Zelenika, T., Zglavnik, T., Vincek, D. (2023.): Uzgoj i zaštita zdravlja peradi. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. 2. Senčić, Đ. (1994): Peradarstvo. Gospodarski list, Zagreb. 3. Uremović Z. i sur. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Zagreb. 4. Caput, P. (1996): Govedarstvo. Celeber, Zagreb. |