Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Diplomski sveučilišni studij - 4. godina

Teški metali u antroposferi

Integrirati spoznaje o teškim metalima i elementima u tragovima s pedološkog, agrokemijskog, fertilizacijskog, ekološkog, fiziološkog i nutritivnog aspekta. Raščlaniti i naglasiti potencijal i učinak poljoprivrede na okoliš i kvalitetu hrane s aspekta teških metala. Polaznike modula pripremiti za interdisciplinarna istraživanja i stručne aktivnosti u području zaštita okoliša – poljoprivreda – kvaliteta hrane.

Nakon uspješno završenog modula student će moći:

1.       Klasificirati teške metale i elemente u tragovima prema kemijskim svojstvima i fiziološkom značaju.

2.       Objasniti porijeklo teških metala u tlima.

3.       Opisati antropogeni unos i utjecaj poljoprivrede na unos teških metala u agroekosustav.

4.       Objasniti zakonsku regulativu koncentracije teških metala u vodama, tlu, gnojivima, poljoprivrednim proizvodima i hrani.

5.       Objasniti rezultate kemijskih analiza koncentracija teških metala u tlu, gnojivima i poljoprivrednim proizvodima.

6.       Opisati značaj i posebnosti biljnih i životinjskih organizama kao filtera u transferu teških metala u prehrambeni lanac.

7.       Objasniti značaj teških metala u fiziološkim procesima biljaka i životinja.

8.       Opisati procese transfera esencijalnih i štetnih teških metala u prehrambeni lanac.

9.       Primijeniti mjere smanjenja transfera štetnih teških metala u prehrambeni lanac.

Oblici praćena i provjeravanja rada studenata: usmeni i pisano

Elementi praćenja i provjeravanja               opterećenje u ECTS                        udio (%) u ocjeni

Pohađanje predavanja                                                 2,6                                                   -

Kontinuirano praćenje nastave (aktivnost na

nastavi, priprema za nastavni sat, refleksivni

osvrt na nastavne sadržaje)                                         0,8                                                   20%

Kontinuirano praćenje i provjeravanje znanja

(parcijalni ispiti)                                                              1,2                                               0-40%

Seminarski rad                                                                0,4                                                   20%

Završni ispit                                                                     1,0                                              10-50%

Ukupno                                                                             6                                                   100%

  1. Lončarić, Z. (ur.) (2015.): Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnome području. Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Osijek.
  2. Lončarić, Z. (2012.): Teški metali u antroposferi. Poljoprivredni fakultet u Osijeku. (interna skripta-predavanja)
  3. Lončarić, Z. (2012.): Analiza teških metala i elemenata u tragovima u tlima, gnojivima, biljnim i animalnim tkivima. (interna skripta-predavanja)
  4. Šperanda, M., Antunović, Z., Florijančić, T. (2012.): Teški metali u agrozoocenozama. Poljoprivredni fakultet u Osijeku. (interna skripta-predavanja)
  5. ISO standardi, EN norme, HRN norme, zakoni i pravilnici

Dopunska literatura

  1. Hooda, Peter (2010.): Trace elements in soils. Blackwell Publishing Ltd. West Sussex. United Kingdom.
  2. Schleger, Peter (2008.): Trace Elements in Animal ProducƟ on Systems. Wageningen Academic Publishers. The Netherlands.
  3. Olsson I.M, (2002.): Biomonitoring of cadmium in caƩ le, pigs and humans. Swedish University of agricultural sciences. Uppsala, Sweden.
  4. Suttle, N. F. (2010.): Mineral nutrition of livestock, CABI Publishing
  5. Kastori, R., Bogdanović, D., Kadar, I., Milošević, N., Sekulić, P., Pucarević, M. (2006.): Uzorkovanje zemljišta i biljaka nezagađenih i zagađenih staništa. Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo. Novi Sad.