Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Diplomski sveučilišni studij - 1. godina

Ekološko voćarstvo

Upoznati studente sa mjestom i ulogom ekoloških proizvoda u Hrvatskoj i svijetu. EU legislativa i standardi. Analiza tehnoloških zahtjeva pri odabiru modela proizvodnje prema vrstama namjene. Uzdržavanje tla u eko-voćnjacima. Ishrana, rezidba, zaštita, berba i skladištenje na principima integrirane i ekološke proizvodnje.

Nakon uspješno završenog modula student će moći:

1.       Jasno imenovati gospodarski značaj, zahtjeve i normative ekološke proizvodnje voća u RH.

2.       Poznavati strukturu relevantne svjetske proizvodnje i potrošnje ekoloških voćarskih proizvoda (FAO).

3.       Definirati, objasniti i prilagoditi model sukladno izboru koncepta proizvodnje (ekološki, integrirani, konvencionalni).

4.       Opisati tranziciju komplementarnih modela voćarskih proizvodnji.

5.       Definirati agroekološke faktore koji definiraju mogućnosti uzgoja pojedine voćne vrste po ekološkim kriterijima.

6.       Poznavati i definirati agrotehničke postupke.

7.       Poznavati i primijeniti pomotehničke zahvate

8.       Prepoznavanje bolesti i štetnika.

9.       Opisati modele kontrole bolesti i štetnika u ekološkom i integriranom režimu proizvodnje.

10.    Poznavati modele oplemenjivačkog rada na selekciji rezistentnih i tolerantnih sorti.

11.    Usporediti ekonomičnost odabranih modela proizvodnje (troškovi proizvodnje, marketing , trženje).

Od studenata se očekuje kontinuirano prisustvovanje nastavi i aktivno sudjelovanje u zadacima tijekom izvođenja predavanja. U drugom dijelu modula biti će organizirana terenska nastava koja će se održavati u voćnjaku. Odlazak na terensku nastavu je obvezno. U drugom dijelu modula studenti izrađuju samostalni seminarski rad koji je obvezan. Studenti seminarski rad prezentiraju usmeno u trajanju od 10 do 15 minuta uz PowerPoint prezentaciju. Nakon održanih predavanja i vježbi studenti pristupaju završnom ispitu koji je usmeni. Studentima se preporuča vođenje bilješki tijekom predavanja, a pripremanje ispita iz obvezne literature. Tijekom predavanja biti će korištene PowerPoint prezentacije kao pomoć pri objašnjavanju sadržaja o kojima se raspravlja na predavanjima. Prezentacije će u tiskanom obliku (handouts) biti dostupne studentima. U oblikovanju konačne ocjene za studente uzimaju se u obzir kontinuirano praćenje nastave (aktivnost na nastavi, priprema za nastavni sat, refleksivni osvrt na nastavne sadržaje), seminarski rad). U ocjenu seminarskog rada ulaze jasnoća, točnost i relevantnost informacija napisanog seminara, te ukupna (tehnička i vizualna) kvaliteta prezentacije. Na ocjenu također utječe i spremnost i aktivnost studenta da

sudjeluje u eksperimentalnom radu ili istraživanju. Završni ispit je usmeni. Pohađanje nastave je obavezno sukladno Pravilniku o studijima i studiranju na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku. Ukoliko student izostane više od 30% nastavnih sati gubi pravo potpisa.

  1. Jemrić, Tomislav (2007): Cijepljenje i rezidba voćaka, Naklada Uliks, Rijeka
  2. https://poljoprivreda.gov.hr/ekoloska/199
  3. Pravilnik o kontrolnom sustavu ekološke poljoprivrede https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_09_110_1625.html
  4. Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. Godinu https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_03_25_410.html
  5. Pravila EU-a o proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda (od 2022.) https://eur-lex.europa.eu/HR/legal-content/summary/eu-rules-on-producing-and-labelling-organic-products-from-2022.html
  6. Zakonska regulativa ekološke proizvodnje: https://stampar.hr/sites/default/files/2022-01/Zakonska%20regulativa-web%20%E2%80%93%20Novo.pdf
  7. M11 – Ekološki uzgoj https://ruralnirazvoj.hr/mjera/m11/
  8. Tijekom izvođenja nastave odrediti će se najnoviji radovi objavljeni u referentnim međunarodnim časopisima koji će služti za pripremu seminara
  9. https://fruit.cornell.edu/
  10. https://www.canr.msu.edu/fruit/

Dopunska literatura

  1. Dr. Rueß Franz (2007): Resistente und Robuste kernobstsorten, Weinsberg
  2. Krpina, Ivo (2004): Voćarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb (knjiga)
  3. https://iobc-wprs.org/
  4. https://bioter.hr/ekoloska-poljoprivreda/zakoni-i-pravilnici/
  5. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu - Centar za voćarstvo i povrćarstvo - Tehnološke smjernice za voćnjake