Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Diplomski sveučilišni studij - 1. godina

Ovčarstvo i kozarstvo II

NOSITELJ PREDMETA

SURADNICI

Upoznavanje studenata s novijim uzgojnim i selekcijskim postupcima u proizvodnji mesa, mlijeka, vune i dlake s obzirom na specifičnost ovčarske i kozarske proizvodnje. Osposobiti polaznike u pravcu novijih uzgojno-tehnoloških postupaka u ovčarstvu i kozarstvu.

Nakon uspješno završenog modula student će moći:

1.       Definirati metode uzgoja i nasljeđivanja ovaca i koza. Objasniti rasplođivanje ovaca i koza te opisati metode detekcije estrusa ovaca i koza.

2.       Definirati čimbenike proizvodnosti i kvalitete ovčjeg i kozjeg mlijeka, mesa, vune ili dlake te objasniti klaoničku obradu i klasifikaciju ovčjih i kozjih trupova.

3.       Objasniti specifičnosti hranidbe različitih kategorija ovaca i koza i izračunati njihove optimalne hranidbene potrebe te samostalno izbalansirati obroke ovaca i koza različitih dobnih kategorija.

4.       Izračunati opterećenje pašnjaka i organizirati njihovo kvalitetno korištenje. Objasniti metabolički status i smještaj ovaca i koza.

5.       Objasniti selekciju ovaca i koza, analizirati uzgojne programe u ovčarstvu i kozarstvu te opisati ekološku ovčarsku i kozarsku proizvodnju.

6.       Komentirati, argumentirano i kritički, zadanu temu iz ovčarstva i kozarstva.

Pravo izlaska na završni ispit ostvaruje se prikupljanjem minimalnog broja ocjenskih bodova. Ocjenski bodovi ostvaruju se na temelju pohađanja nastave (minimalno 70 % ), aktivnosti na nastavi i ocjenama iz parcijalnih ispita i seminara. Tijekom semestra, studenti polažu tri parcijalna ispita (u 4., 7. i 11. tjednu nastave) i seminarski rad (12.-15. tjedna).  Završni ispit je obavezan, a pozitivna ocjena iz završnog ispita i seminara je preduvjet pozitivne konačne ocjene. Završni ispit je usmeni.

1.       Mioč, B. (2022.): Uzgoj koza. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.

2.       Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V. (2007.): Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb.

3.       Freer, M., Dove, H. (2002.): Sheep Nutrition. Cabi Publishing and CSIRO Publishing.

4.       Cannas, A., Pulina, G. (2008.): Dairy goats feeding and nutrition. CAB International.

5.       Senčić, Đ., Antunović, Z., Mijić, P., Baban, M., Puškadija, Z. (2011.): Ekološka zootehnika. Poljoprivredni fakultet u Osijeku.

6.       NRC- Nutrient requirements of small ruminants (2007.): The National Academy Press.Washington DC, USA.

Dopunska literatura

1.       Piper, L., Ruvinsky, A. (1997.): The genetics of sheep. CAB International.

2.       Gordon, J. (1997.): Controlled reproduction in sheep and goats. CAB International.

3.       Šakić, V., Katica, V., Ferizbegović, J. (2011.): Uzgoj koza. Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Sarajevo.

4.       Senčić, Đ., Antunović, Z., Novoselec, J., Samac, D., Prakatur, I., Bobić, T., Klir, Ž. (2021.): Tehnologija stočarske proizvodnje (poglavlja: Ovčarstvo, Kozarstvo). Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.

5.       Mahgoub, O., Kadim, T., Webb, E. (2012.): Goat meat production and quality. CAB International.

6.       Senčić, Đ., Antunović, Z. (2003): Ekološko stočarstvo. Katava d.d. Osijek.

7.       Samardžija, M., Đuričić, D., Dobranić, T., Herak, M., Vince, S (2010.): Rasplođivanje ovaca i koza. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

8.       Court, J., Webb, W.J., Hides, S. (2010.): Sheep farming for meat and wool. CSIRO Publishing.